AvtaleGiro/eFaktura Meld deg som frivillig Organisasjon Kontaktinfo Nettkart English
Harstad kommune
Logo Trygge lokalsamfunn/Safe Community
Du er her: Seljestad ungdomsskole/Hjem

UiT fyller 50 år i 2018:

Ordføreren med gratulasjoner og forventninger til UiT

Ordfører Marianne Bremnes var klar i sin hisningstale til jubilanten UiT- Norges Arktiske Universitet: - Et studietilbud må aldri bli statisk, det må hele tiden utvikles og utvides, samtidig som at man tar vare på de suksessene man har.

Fra markeringen av Norges Arktiske Universitet sitt 50-års jubileum.
Fra markeringen av Norges Arktiske Universitet sitt 50-års jubileum.
Direktør ved UiT campus Harstad Karl Erik Arnesen og ordfører Marianne Bremnes.

Her er talen som ordføreren holdt da startskuddet for 50-årsfeiringen gikk fredag, med taler, kakao, boller og fyrverkeri.

Kjære alle sammen!

Gratulerer med jubileumsåret!

På jubileumssiden til UiT- Norges Arktiske Universitet står det;

Da universitetet ble opprettet i 1968, var det ikke første gang det ble etablert et lærested som kunne tilby høyere utdanning i landsdelen. Så tidlig som i 1826, bare 15 år etter at universitetet i Oslo ble opprettet, vedtok Stortinget at det skulle etableres et lærerseminar i Nord-Norge. Hovedmålet var å opplyse befolkningen nordpå, og da spesielt samene, i den rette gudstro.

Trondenes Seminar var forløperen til Tromsø lærerskole, og ble drevet på Trondenes utenfor Harstad fra 1826 til 1849, da det ble flyttet til Tromsø. som så mye annet, vil kanskje noen si, parentes bemerket.

Videre står det: Opprettelsen av seminaret på Trondenes er viktig, fordi det var landets første statlige lærerutdanning med et konkret mål om å bedre utdannings- og samfunnsforholdene i Nord-Norge. Med Trondenes Seminar ble det første frøet for fremveksten av universitetet i Tromsø sådd. Sitat slutt.

Så hadde Harstad altså også en finger med i spillet av opprettelsen av et universitet i Nord Norge. Tenkte jeg det ikke… Da er det altså også bare rett og riktig at vi nå har blitt en universitetsby, etter fusjonen mellom Høgskolen i Harstad og Narvik og UiT.

Samtidig som vi vet at det var mye støy rundt fusjonsprosessen, ser det i alle fall utenfra i dag ut som det nå har blitt en helhetlig kompetanseinstitusjon fra Narvik og nordover.

Vi er heldige her i Harstad som har et campus midt i sentrum. Det er ikke mange campuser som ligger så sentralt til som dette her i Harstad. Å ha en kompetanseinstitusjon som et universitet så til de grader i sin midte, er et stort fortrinn i en by. Og nå som vi vet at campusplanen er ferdig, har Harstad store forventninger til at både campus og studentmiljø skal utvikle seg enda mer veldig snart i vårt sentrums midte. Vi forventer at ledelsen av UiT og Studentsamskipnaden går hånd i hanske med Harstad kommune og næringslivet i byen om den videre utviklingen som skal skje her i sentrum de aller nærmeste årene.

I 1918, altså for akkurat 100 år siden var det ranværingen Hans A. Meyer som uttalte at det måtte til et universitet i nord, og det burde ligge i Tromsø. For med en høgskole eller et universitet her oppe, kunne vi, som han sa: «faa nok av dyktige mænd med rot i folket og kjennskap til landsdelen, folk som føler sig hjemme her oppe i Nord-Norge, og finder det selvsagt at leve sit liv og øve sitt arbeid her».

Det skulle altså gå 50 år til før det ble realisert, men nå har vi et godt universitet med hovedsete i Tromsø, med et godt kompetanse- og læringsmiljø, men ikke minst også et godt forskningsmiljø».

Et jubileum er godt på den måten at man får sjansen til å stoppe opp og se litt tilbake, men samtidig er det viktig at man også ser fremover.

Universitetet er viktig for Harstad og for landsdelen. Det er viktig fordi det nettopp har tilført landsdelen ny og god kompetanse, fordi det er med på å gjøre landsdelen enda mere attraktiv å leve og bo i, men også fordi det utfører mange viktige forskningsoppgaver, på mange ulike felt. Dette betyr mye for en landsdel.

Og i Harstad har vi også et svært godt forskningsmiljø. Uit campus Harstad er et landets beste på vernepleie og barnevern, og nå har vi igjen store forventninger til veien videre.

Vi forventer at studietilbudet skal utvides her i Harstad. Et studietilbud må aldri bli statisk, det må hele tiden utvikles og utvides, samtidig som at man tar vare på de suksessene man har. Derfor vil jeg kaste en ball til ny viserektor Kriss Rokkan Iversen ved campus Harstad, med å sende mine forventninger til deg og be deg om å følge dem opp. Det gjør jeg samtidig som jeg ønsker deg velkommen til Harstad og lykke til i ny jobb.

50 år med eget universitet i nord. Det er fantastisk, det er flott! Men vi skal ikke hvile på laurbærene. Akademia skal gi oss sterke og kompetente mennesker som skal bygge landet vårt videre. Kommunen skal bidra med gode tjenester. Og sammen skal vi bygge landet.

God bursdagsfeiring!

12. januar 2018